Home | Luisteren |Harmonie & Janitscharenmusik |Sestetto Amsterdam | Contact

OTTETTO AMSTERDAM is een van de meest succesvolle historische blazersensembles. Het ensemble speelt Harmoniemuziek van Mozart en zijn tijdgenoten op authentieke instrumenten. Deze zogenoemde 'Harmoniemusiken', dwz. composities voor een gemengd ensemble bestaande uit paarsgewijs bezette houtblazers en hoorns, waren in het Wenen van de late 18e eeuw sterk in de mode. Het was een geliefde combinatie voor die gelegenheden, waar ruimte of geld voor een heel orkest ontbrak. Vaak werden serenades ('Nachtmusiquen') gespeeld bij adellijke festiviteiten, waar naast originele compostities, bewerkingen van populaire opera's en symfonieën ten gehore werden gebracht. Het repertoire van Ottetto Amsterdam omvat behalve de bekende werken van Mozart, Haydn en Beethoven veel ongepubliceerde compostities van leerlingen, vrienden en vereerders. Een zwaartepunt ligt hierbij op bewerkingen van Mozart door zijn tijdgenoten. Deze vormen vaak een boeiende variant van het origineel en geven bovendien een interessante kijk op de toenmalige musiceerpraktijk. De kleurrijke en doorzichtige klank van de authentieke blaasinstrumenten waarmee Ottetto Amsterdam internationale faam heeft verworven, komt bij uitstek tot zijn recht in composities uit deze periode. Al snel na haar ontstaan slaagde Ottetto Amsterdam erin om door te dringen tot de finales van de concoursen voor oude muziek in Brugge en Utrecht. Ottetto Amsterdam concerteert sindsdien op talloze europese podia en is een regelmatige gast op beroemde festivals zoals het Würzburger Mozart-Fest en het Rheingau Musik-Festival in Frankfurt.

Ottetto Amsterdam maakte radio-opnamen voor de Bayerische Rundfunk, KRO en VPRO. Nadat een eerste CD met harmoniemuziek van Boheemse komponisten reeds lovend werd ontvangen, werd Ottetto Amsterdam voor de tweede CD onderscheiden met de Deutsche Mozart-Preis 1995. Onlangs werd op een derde CD Mozart's Gran Partita opgenomen.

Hoewel de naam anders zou doen vermoeden speelt Ottetto Amsterdam in samenstellingen van wisselende grootte, nl. variërend van 13 spelers voor de Gran Partita tot 3 spelers voor de Divertimenti van Mozart. De meest gangbare bezetting is acht blazers eventueel uitgebreid met contrafagot. Daarnaast wordt in kleinere zalen vaak als sextet opgetreden (onder de naam Sestetto Amsterdam). Ook de programmamogelijkheden zijn zeer gevarieerd en aan iedere gelegenheid aan te passen: van bewerkingen van Le Nozze di Figaro voor drie bassethoorns tot een spetterende Parthia van J.N. Hummel.


Musici:
Paul van der Linden - hobo
Vincent van Ballegooyen - hobo
Joost Hekel, Marieke Verkruisen - klarinet
Bolko Kloosterman, Rogier Hendrikx - hoorn
Takako Kunugi, José Gomes - fagot
Hen Goldsobel - contrabas
Peter-Jan Steen - slagwerk

Foto's: Jeroen Oordt