Home | Luisteren | Harmonie & Janitscharenmusik | Sestetto Amsterdam | Contact

Harmonie & Janitscharenmusik - Ottetto Amsterdam

In 1529 hoorden de Oostenrijkers voor het eerst de Janitscharenmusik, een ongekend wapen in de handen van de Turken en met zijn opzwepende kabaal het kenmerk van de opmars van een vastbesloten veroveraar! In de eeuwen daarna hadden niet zozeer de Turkse melodieën als wel de Turkse slaginstrumenten een enorme invloed op de Westerse (blazers-)muziek: de grote trom, cymbalen, triangel en schellenboom. Zo werd tijdens de laatste decennia van de 18e eeuw vooral bij openluchtuitvoeringen de 'Turkse Muziek' toegevoegd aan de 'Harmoniemusik' bestaande uit het klassieke blaasoctet (2 hobo's, 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten). Soms was Turkse Muziek een verzamelnaam voor alle slaginstrumenten, en vaak zelfs voor het hele ensemble. Het kon ook genoemd worden naar de openluchtfunctie ('Feldmusik') of naar het Turkse elitekorps Janitscharenmusik.

Ottetto Amsterdam en verzamelaar en percussionist Maarten van der Valk spelen het bijzondere repertoire voor Janitscharenmusik op originele blaasinstrumenten en authentiek slagwerk. Beleef de fascinerende combinatie van de kleuren van de historische blaasinstrumenten met de 18e-eeuwse schellenboom, triangel, bekkens, trommen, pauken en cimbalen.

 

 

Programma:

 

Beethoven:

Marsch WoO 29 Marsch 'für die Böhmische Landwehr' WoO 18

Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo Alla Turca, Ouverture: Die Enführung aus dem Serail
Rameau: Tambourin I & II
Lully: Marche pour la Céremonie des Turcs
Franz Krommer: Partita Op. 57
Michael Haydn: Marcia turchesca
 

 

Musici:
Paul van der Linden - hobo
Vincent van Ballegooyen - hobo
Joost Hekel, Marieke Verkruisen - klarinet
Bolko Kloosterman, Rogier Hendrikx - hoorn
Takako Kunugi, José Gomes - fagot
Hen Goldsobel - contrabas
Peter-Jan Steen - slagwerk

 


 


 

Wolfgang Amadeus Mozart Rondo Alla Turca by Graafschapmuziek Jean-Philippe Rameau Tambourin I & II by Graafschapmuziek Jean-Baptiste Lully Marche pour la Céremonie des Turcs by Graafschapmuziek Michael Haydn Marcia turchesca by Graafschapmuziek